GameX 2012 Konferans Günlüğü

Bu yıl da Lütfi Kırdar Fuar Merkezi’nde 4-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen GameX oyun fuarına, yoğun ilgiyle karşılanan fuarın yanı sıra, yurt içinden ve yurt dışından önemli simaların katıldığı konferanslar da damgasını vurdu.

Başta indie oyun geliştiricileri olmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren oyun stüdyolarından isimlerin de izlemek için katıldığı konferanslarda, Unity Technologies Ülke Sorumlusu William Hugo Yang’in verdiği konferansta, Yang, Türk oyun geliştiricilerinin neden Unity oyun motorunu tercih etmeleri gerektiğine değindi. Sunumunu Kore Savaşı’ndan alıntılarla ve istatistiklerle harmanlayan Yang, gelecek on yıl içerisinde mobil platformların kat edeceği adımları, Unity motorunun bu platformlar üzerindeki marifetlerini gözler önüne sererek anlattı ve küçük çaplı oyun firmalarının Unity’i tercih ederek üstesinden gelecekleri sıkıntılara parmak bastı.

Avrupa Oyun Geliştiricileri Federasyonu adına GameX 2012 kapsamında konferans veren Genel Sekreter Malte Behrmann’ın sunumu da, Türk oyun geliştiricileri tarafından ilgiyle takip edildi. Avrupa oyun pazarının kat ettiği yolları, sahip olduğu hukuki arka plan üzerinden referanslar eşliğinde gözler önüne seren Behrmann, aynı zamanda Türk oyun geliştiricilerine esprili bir üslupla bu işin tam bir “deli” işi olduğunu söyleyip, aynı anda acayip bir zevk yaşattığını da sözlerine ekledi. Türk oyun geliştiricilerinin karşılaşabilecekleri belli zorluklara da değinen Behrmann, oyun geliştiricilerinin bu zorlukları en pratik biçimde nasıl aşabileceklerini maddeler halinde gösterdi.

William Hugo Yang; Türk oyun geliştiricilerine neden Unity’i tercih etmeleri gerektiğini anlatırken

Epic Games adına GameX 2012’ye katılıp burada bir konferans veren Avrupa Bölge Yöneticisi Mike Gamble da, Epic Games markasının büyüklüğü ve Unreal Engine’ın namı itibariyle Türk oyun geliştiricilerinin dikkatine takılan isimlerden biriydi. Yang’in Unity oyun motorunu teşvik etmesinin ardından bu kez Gamble da Türk oyun geliştiricilerine, Unreal Engine 3’ün marifetlerini gösterip, geliştiricilere motoru nasıl lisanslayabileceklerinin yollarını anlattı ve özellikle bu hususta Epic Games olarak kendilerinin oyun geliştiricilerine sundukları esnek ödeme imkanlarından bahsetti. UE3’ün hemen ardından Epic Games’in yeni oyun motoru Unreal Engine 4’e de değinen ve bu noktada yeni multiplayer oyunları Fortnite’tan bir teaser gösteren Gamble, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, UE4’ün de hemen hemen benzer lisanslama esnekliğine sahip olacağını belirtti.

Gamble’ın ilgiyle karşılanan sunumunun hemen ardından düzenlenen hukuk paneli de, Türk oyun geliştiricilerinden yoğun bir ilgi gördü. Türkiye’de hukuki anlamda “video oyunu”nun pozisyonu üzerinden başlayan ve moderatörlüğünü Avukat Gökhan Ahi’nin yaptığı panel, başından sonuna dek interaktif olması itibariyle diğerlerinden biraz farklıydı. Sık sık izleyicilerin de sorularıyla ve fikirleriyle dahil oldukları panelde, Avukat Doktor Mete Tevetoğlu ve Araştırma Görevlisi Selva Kaynak Koç, video oyunu geliştirmiş ya da geliştirmek üzere olan yapımcılara, bu süreçte izlemeleri gereken yolları anlatıp tavsiyelerde bulundular. Video oyunlarının nasıl korunabileceği üzerine yoğun bir beyin fırtınasına ve bilgi akışına sahne olan panele, en çok “bir oyuna, oyunu yapan mı yoksa yaptıran mı sahiptir” konusu damgasını vurdu.

Bahçeşehir Üniveristesi bünyesinde kurulan ve halen gelişmeye devam eden BUG ekibi de, GameX 2012’de konferans veren isimlerdendi. BUG adına konferansa katılan kurucu Güven Çatak ve BUG’ta eğitim vermiş ve verecek olan Çetin Tüker ile Erdem Taylan’ın gerçekleştirdiği konferans da, Türk oyun geliştiricilerinin merceğine takıldı. Erdem Taylan’ın moderatörlüğünde gelişen konferansta ilk önce söz alan Çatak, BUG’ın kuruluş amacını ve geldiği son noktayı anlatırken, konuşmasını BUG bünyesinde hazırlanan projelerden örnekler verip teaser’lar göstererek tamamladı. Çatak’ın ardından kürsüye geçen Tüker de, Mimar Sinan Üniversitesi çatısı altında kurulmakta olan BUG benzeri ancak BUG’ın aksine daha ziyade video oyunlarında görsel yapıya odaklanan bir oluşumdan bahsetip, bu noktada ileride oluşumun izleyici yoldan biraz bahsetti.

Konferans salonu

GameX 2012’de konferans veren son isim ise, Square Enix Onursal Başkanı Yasuhio Fukushima idi. Kendisini Türk oyun geliştiricilerine tanıtmasıyla başlayan konferans, ardından bir saate yakın süre soru-cevap şeklinde ilerledi. Başta oyun geliştiricileri olmak üzere Dragon Quest gibi Japon rol yapma oyunları tutkunlarının ve Square Enix takipçilerinin yakından izlediği konferansta, Fukushima, neden Türkiye’de olduğunu, Türkiye’de gezdiği stüdyolardan aldığı izlenimleri ve Square Enix’in Türkiye planlarıyla alakalı açıklamalarda bulunup, izleyicilerin sorularını yanıtladı. Keyifle geçen konferansın en keyifli anlardan biri ise, hiç kuşkusuz ki, bir oyun geliştiricisinin Fukushima’ya yönelttiği “Siz Enix firmasını kurarken ne zorluklar çektiniz?” sorusuna, Fukushima’nın “Hiç zorluk çekmedim” şeklinde kısa bir yanıtla karşılık verdiği andı. Salonda bulunan izleyicilerin kahkahalarına, Fukushima da tebessümle eşlik etti.

Geneli itibariyle Türk oyun geliştiricileri için oldukça verimli geçtiğini düşündüğümüz GameX 2012 konferansları, B2B toplantılarıyla da birleşince, oyun geliştiricileri için bulunmaz bir nimet olmuş oldu. Unity kullanarak oyunlar hazırlayan indie oyun geliştiricilerinin Yang ile gerçekleştirdikleri B2B’lerin yanı sıra, Epic Games’in Unreal Engine’ına yakın duran oyun geliştiricileri de, Gamble ile görüşebilme ve planlarını kendisine iletebilme olanağına sahip oldular. Tüm bunların yanında ileride Türkiye’de de iş yapmak istediğini söyleyen Fukushima ile gerçekleştirilen B2B buluşmaları, Türk oyun geliştiricilerinin projelerini, video oyun endüstrisinin en önemli simalarından birine yüz yüze aktarabilme olanağı sundu.

Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!