Hearthstone Rehberi – Druid

Geçtiğimiz günlerde Hearthstone turnuvası düzenlendi. Bu turnuvadan sonra bu oyuna ilginin artabileceğini ve oyuncuların ileri seviyelere çıkmak isteyebileceğini ve bunun için başvurabileceği rehberlerin bulunmasını istedim. Peki rehberler ne içerecek? Hearthstone her geçen gün genişleyen çok farklı ve sayıda metaları ve mekanikleri içeren bir oyun. Dolayısıyla hiçbir class belirli bir kalıp ile anlatılamaz. Ben burada her hero için deste türlerini ve bu destelerin nasıl bir mekaniğe sahip olduğunu anlatmaya çalışacağım. Bir de heroların genel avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğim. Bu rehberler şimdilik GvG genişleme paketini içermeyecek. İleride GvG için ayrı bir rehber yapmayı düşünüyorum.

İlk hero rehberine oyunda bana göre oyunda en dengeli hero olan Druid ile başlamayı uygun gördüm. Zaten dikkat ettiyseniz neredeyse bütün pro oyuncuların ortak olarak yoğunlaştığı tek hero Druid. Neden Druid derseniz… Öncelikle sağlam bir kart çekme mekaniğimiz var. Birçok kartımız birden fazla seçeneğe sahip. Mesela Keeper of the Grove ile bir Knife Juggler yok edebilir ya da bir Cairne Bloodhoof’u susturabilirsiniz(silence). Ya da Druid of the Claw ile ister defans yaparsınız ister şarj modunda saldırabilirsiniz. Tüm bunlar destemizin hacmini genişleten ve daha durumsal oynayabilmemizi sağlayan özellikler.

Deste Türleri

Ramp Druid: Oynaması en kolay destemiz. Kontrol temellidir. Taunt kartları ile etten bir duvar örüp rakibimizi yenmemizi üzerine kuruludur. Ofansif olarak Force of Nature-Savage Roar kombosu ya da Ragnaros gibi kartları bulundurabilirsiniz. Eğer koleksiyonunuzda Ancient of War var ise bu desteyi düşünebilirsiniz.

Combo Druid: Dünya şampiyonu olan deste türümüzdür. Adından da anlaşılabileceği gibi bir kombo destesidir. Ofansif bir destedir. Her tur rakip heroya vurabileceğiniz hasarı düşünmeniz gerekir ve Savage Roar komboları için ortam oluşturmalısınız. Spectral Knight ve Shade of Naxxramas bunun için bu destede vazgeçilmez hale gelmiştir.

Token Druid: Violet Teacher kartı üzerine kuruludur. İsteğe bağlı olarak Malfurion’un kardeşi olan Ilidan Stormrage’i de kullanabilirsiniz 😉 Amaç bu kartlar ile birçok minyon oluşturup bu minyonları Power of the Wild veya mümkünse Cenarius gibi kartlarla bufflayıp Savage Roar ile combolayıp rakibimizi yenmektir. Fakat bu deste Combo ve Miracle destelerine nazaran biraz daha kontrol temellidir.

Miracle Druid: Token benzeri bir destedir fakat Token destesinde daha fazla minyon kartı bulunur. Bu deste ise bol bol spell kartı içerir. Gadgetzan, Violet Teacher gibi kartlarla sinerji oluşturup üstünlük sağlama üzerine kuruludur. Yine klasik Force of Nature-Savage Roar kombomuz olmazsa olmazdır.

Spell Damage Druid: Malygos kartı üzerine kurulu bir destedir. Erkenden elinize düşürdüğünüz bir Malygos, Innervate ve Wild Growrth kartlarının avantajı ile erkenden oynanabilirse oyunu büyük oranda kazanırsınız. Moonfire bu destede olmazsa olmazdır.

Mill Druid: Oyundaki en sıradışı deste diyebilirim. Amaç rakibe bol bol kart verip veya çektirip kartlarını yakmaktır. Naturalize ve Coldlight Oracle bu destenin bankolarıdır diyebilirim 🙂 GvG ile bu deste çok daha oynanılabilir hale gelmiştir(bkz. Clockwork Giant, Grove Tender). King Mukla, Lorewalker Cho bu desteye çok uygundur. Yeni başlayanlara pek uygun bir deste türü de değildir.

Deathrattle Druid: Poison Seeds ve Soul of the Forest kartlarının Deathrattle minyonları ile sinerjisini kullanan bir kontrol destesidir.

malfurion_stormrage_by_siakim-d3dhf5m

Druid Kartları

Innervate: Hemen hemen bütün destelerde bulunan vazgeçilmez kartlarımızdan biri. Innervate 0 mana ile bize bir tur için 2 mana kristal sağlayıp gerektiğinde early rush yapmamızı sağlayan ya da sıkışık durumlarda yani fazla kart kullanmamız gereken durumlarda imdadımıza koşan bir kart. Kart çekme mekaniğinin bulunmadığı destelerde kullanılmasını tavsiye etmem ama Druid’in zaten en çok tercih edilme sebeplerinden birinin kart çekmemizi sağlayan kartların bolluğudur.

Moonfire: Yine 0 manalık bir spell kartımız. 1 damage vuruyor. Bu kartı sadece Miracle, Token ve Spell Damage(Malygos) destelerinde kullanabiliriz. Diğer destelerde size bir avantaj sağlamayacaktır.

Claw: 1 Manalık spell kartımız. Heromuza 2 damage ve 2 armor veriyor. Aslında manasına göre çok iyi değerlere sahip olan bir kart fakat Druid’in genel mekaniği ile pek uyuşmayan bir kart. Genelde Anti-Aggro destelerde kullanılır, ilk turda oynanan Flame Imp vb. güçlü 1 mana minyonları yok etmenizi sağlar. Şahsen Miracle Druid için de kullanıyorum.

Naturalize: Sıradışı kartlarmızdan biri. 1 mana karşılığında bir minyonu yokedip rakibe 2 kart çektiriyoruz. Mill Druid veya tercihen Miracle-Token destelerinde kullanılabilen bir spell kartımız.

Savagery: Kullanışsız kartlarmızdan biri. Heromuzun sahip olduğu hasarı spell olarak bir minyona vurmamızı sağlıyor. Claw, Bite, Savage Roar gibi kartlarla beraber kullanilabilir fakat pek efektik olmadığından tercih edilmiyor. Daha iyi alternatiflerimiz var.

Mark of the Wild: Kullanışlı ama tercihen kullanılabilecek kartlarımızdan biri. 2 mana karşlığında bir minyona +2/+2 verip taunt basmamıza yarıyor. Genelde Ramp destelerinde kullanılır. Ancient Watcher, Nerubian Egg gibi kartlarla efektif çalışır fakat Sunfury Protector ve Defender of Argus gibi kartlar bulunurken Mark of the Wild pek tercih edilmez.

Power of the Wild: Efektif bir kart. Bu kart ile 2 manaya 3/2 özelliğe sahip bir panter veya bütün minyonlarımıza +1/+1 verebiliriz. Token desteleri için vazgeçilmezdir.

Wind Growth: Tipik bir Druid spell kartı. Yine birçok destede vazgeçilmez. 2 mana karşılığında 1 tane boş kristal elde ediyoruz dolayısıyla güçlü kartlarla oyunu daha çabu domine edebiliyoruz. Eğer 10 kristaliniz varsa bu kartı kullandıktan sonra 0 manalık bir spell elde ediyorsunuz ve bu kart size yeni bir kart çektiriyor. Dolayısıyla Miracle-Token destelerinde çok işe yarıyor.

Healing Touch: 3 manaya 8 can dolduran bir restorasyon spellimiz. Bu kart nadiren kontrol destelerinde kullanılır. İlk turlardaki baskının etkisini azaltmak için etkili bir kart. Destede birden fazla bulunmamalı.

Mark of the Nature: Yine pek efektif olmayan bir spell kartımız. 3 manaya bir minyona 4 atak veya 4 defans ve taunt özelliği verebiliyor. Bu kart yerine Mark of the Wild her türlü daha iyi bir seçim olacaktır.

Savage Roar: İşte geldik en iyi kartlarımızdan birine… Şahsen en sevdiğim kartlardan biridir ve değer olarak çok yüksek bir kart. Druid sınıfının en ofansif kartı diyebiliriz. Combo, Miracle, Token ve daha birçok deste türünde kullanılır. Oyunu bitirmenize, kazanmanıza fayda sağlar. 3 manaya bütün karakterlerimize 1 turnluğuna +2 atak basar. Haunted Creeper, Violet Teacher, Imp Master ve özellikle de Force of Nature kartlarıyla çok sinerjiktir. Gerideyken öne geçmenize, öndeyken de oyunu bitirmenize imkan sağlayabilecek bir kart.

Bite: Bir başka kullanışsız spell kartımız. Arena’da bazen çok işinize yarasa da Claw ile karşılaştırdığımızda ne yazık ki mana değerinin çok yüksek olduğunu farkedeceksiniz dolayısıyla pek efektif bir kart olmuyor. Sadece Savagery kartı için kullanılabilir diğer türlü destenizde bulunmdurmayın.

Poison Seeds: 4 mana karşılığında bütün minyonları 2/2’lik ağaçlara çevirir. Kontrol destelerinde kesinlikle kullanılmamalı. Miracle, Mill gibi destelerde bulunabilir. Özellikle Mill Druid için kullanışlıdır. Starfall ile komboladığınızda kesin bir board clear sağlar. Deathrattle destelerinde de kombolandığında çok kullanışlıdır.

Soul of the Forest: 4 manaya bütün minyonlarınıza öldüğünde 2/2’lik ağaçlara döndürebilen bir deathrattle özelliği kazandırır. Yine Deathrattle Druid destelerinde kullanışlıdır. Diğer deste türlerinde kullanmanızı tavsiye etmem. Baron Rivendare ile çok sinerjiktir.

Swipe: Druid ile özdeşleşmiş kartlardan biri. 4 manaya seçtiğimiz hedefe 4, diğer bütün rakip karakterlere 1 hasar vurmamızı sağlar. Genellikle board clear için kullanılır. Ofansif olarak da kullanılabilir. Mutlaka her druid destesinde bulunmalı.

Keeper of the Grove: İşte Druid’in kimliğini özetleyen bir minyon kartımız. Yine her destede bulundurulur. Çok efektif bir kart. 4 manalık 2/4 minyonumuzdur ve battlecry olarak ya 2 damage vurulur ya da bir hedef susturulur. Her açıdan işinize yarayacaktır.

Nourish: 5 manalık spell kartımız. 2 adet dolu kristal ya da 3 kart çekmenizi sağlar. Genelde kart çekme mekanizması zayıf olan kontrol destelerinde kullanılır. Bu destelere 1 adet konulur. 2.sini kesinlikle koymayın yoksa çok sıkıntı yaşayabilirsiniz. Mana verimi göze alındığında kullanılabilecek bir kart ama Druid ile kart çekme problemimiz olmayacaktır. Onun için genelde ihtiyaç duyulmaz.

Druid of the Claw: Yine banko kartlarımızdan biri. 5 manalık minyonumuz ya 4/4’lük şarjlı bir kediye ya da 4/6’lık taunt özellikli bir ayıya dönüşebiliyor. Yerine göre ofansif yerine göre defansif yine çok çok efektif bir kart.

Starfall: Swipe yetersiz ise destenizde 1 adet bulundurmanız gereken kart. 5 manaya bir minyona 5 hasar veya bütün rakip minyonlara 2 hasar vurur. Ben bu kartın mana veriminin çok düşük olduğunu düşünüyorum ve destenizde en fazla 1 adet bulundurmanızı tavsiye ederim. Özellikle Stealth minyonlara karşı etkili ve Zoo destelerin kabusu.

Force of Nature: Druid’in lethal kartı. Yani oyunu bitirici hamlemizi yapmamızı sağlayan bir kart. Savage Roar ile kombo halinde kulalılmalıdır. Ortada 1-2 minyonunuz varsa bu kombonun tadına doyamazsınız. 3 tane 2/2’lik şarjlı ağaç çıkarmamızı sağlar. Savage Roar ile kombolandığında toplam 14 hasarımız olur. Hemen hemen bütün Druid destelerinde bazen 1 bazen de 2 adet bulunur(Destenizin türüne bağlı). Epic olduğu için düşürememiş olabilirsiniz ama Druid oynayacaksanız mutlaka 1 adet craftlamınızı tavsiye ederim.

Starfire: Ofansif bir kart diyebilirim. 6 manaya 5 hasar vurup 1 adet kart çektirir. Bu kartın güzel yanı rakip heroya vurabilmesi. Mana verimi olarak pek yüksek olmasa da kart yelpazeniz zayıf ise destenizde 1 veya 2 adet bulundurmanızı tavsiye ederim.

Ancient of Lore: Druid’in güçlü minyonlarından biri. 7 manalık 5/5, isteyeğe bağlı olarak 5 can basabilen ya da 2 kart çekebilen bir ağacımız. Genelde kart çekme için kullanılır ve mana verimi kart çekildiği takdirde oldukça yüksektir. Kombo destelerinde banko 2 tane bulunur. Kontrol destelerinde 1 veya 2 adet bulundurabilirsiniz. Epic olduğu için 1 adet craftlanabilir.

Ancient of War: 7 manalık 5/5 minyonumuz isteğe göre +5 atak veya +5 defans ve taunt özelliği kazanabiliyor. Genelde Ramp Druid destelerinde taunt özelliğiyle kullanılır ve oyundaki en iyi taunt kartı diyebilirim. Craftlamanızı tavsiye etmem çünkü birçok alternatif taunt kartımız var ama hiçbiri Ancient of War’un yapabileceğini yapamayacaktır.

Ironbark Protector: Basic bir minyon kartımız. Oldukça basit, 8 manaya 8/8’lik taunt kartı. Yani bildiğiniz Servet Çetin’in ağaçlaşmış hali. Defansif olduğu kadar da ofansif bir karttır. Genelde tercih edilmez çünkü pek efektif değil ve Big Game Hunter karşısında saç yoldurtabiliyor. Siz siz olun Ancient of War ağabeyimizden vazgeçmeyin…

Cenarius: Geldik legendary kartımıza. 9 manalık 5/8 ve bütün minyonlarımıza +2/+2 verebiliyor ya da 2 adet 2/2’lik tauntlu Treant çıkarabiliyor. Her türlü işlevsel bir kart. Kontrol destelerinde her daim kullanılabilir ve Token destesi için vazgeçilmezdir. Buff özelliğini uygun yerde kullandığınızda oyunu size kazandırabilir.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!