LoL Geliştirici Günlüğü: Şampiyon Çeşitliliği Üzerine

League of Legends Tasarım Ekibi Lideri Greg “Riot Ghostcrawler” Street, resmi internet sayfası üzerinden yayınlanan geliştirici günlüğünde; şampiyn çeşitliliği, iyi bir çeşitliliğin nasıl olması gerektiği ve çeşitliliğe engel olan nedenler gibi başlıkların detaylarını oyuncular ile paylaştı.

Yazının tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:

Şampiyon Çeşitliliği Üzerine

Bu yazıyı yazdığım sırada League of Legends’da 133 şampiyon bulunuyor ve daha fazlası da yolda. Fakat bazen bu şampiyonların tamamının sizin için uygun olmadığını düşünebilirsiniz. Belki seçmek istediğiniz şampiyon, onu oynamak istediğiniz yama sırasında gerçekten güçsüzdür. Belki de oynamaktan zevk aldığınız farklı bir şampiyon vardır; ancak gücü kuvveti yerinde olmasına rağmen takım kompozisyonuna veya o anda kullanılan stratejilere uymuyordur. Bu duruma genelde “metanın dışında olmak” denir.

Bu, özellikle esporda çok sık görülür. LoL şampiyonlarının %40 kadarı bu seneki Dünya Şampiyonası’nda oynandı, oynananların çoğu da sadece bir ya da iki oyunda seçildi.

Esporla yatıp esporla kalkmamıza sebep olan SKT ve SSG arasındaki muhteşem final maçının ve sezon öncesi dönemdeki tüm o transfer dedikodularının ardından, artık şampiyon çeşitliliği hakkındaki bazı düşüncelerimi paylaşmak için uygun bir zaman olduğunu düşünüyorum. Çeşitliliğin oyuncular için önemli olduğunu düşünüyor muyuz? Bu Riot için önemli mi? Eğer öyleyse neden? Bu diğer hedeflerimizle nasıl örtüşüyor?

 

Neden Tasarımcılar Çeşitliliğe Önem Verir

Konuya oyun tasarımı açısından yaklaşıldığında, oyunda seçilmesi mümkün olan birçok şampiyonun olması oyunun sağlığı için iyi bir şey. Örneğin, oynadığın şampiyonu bir oyundan diğerine değiştirebilmek oyuncuların sıkılıp tükenmelerini engeller. Eminim çoğunuzun bir favori şampiyonu vardır ve bu çok normal; fakat neredeyse herkes en azından birkaç şampiyonu oynayabiliyor. Eğer yaptığın karşılaşmaların her defasında aynı şekilde bittiğini hissediyorsan, başka bir şampiyona geçmek oyunu taze tutmana yardım edebilir.

Oyuna yeni bir şampiyon eklemek, geliştiriciler için League of Legends’ın en heyecan verici anlarından biridir; ayrıca eski şampiyonları güncellemek de neredeyse aynı etkiye sahip. Bu değişikliklerin sana anlamlı gelebilmesi için, yeni ya da güncellenmiş şampiyonların oyunun mevcut durumu içerisinde kendilerine yer bulabilecekleri konusunda ikna olman ve şampiyonlarla belli bir deneyim seviyesine ulaştığında iyi bir kazanma oranına sahip olabileceğine inanman gerekiyor.

Bu da bizi oyunda birçok seçilebilir şampiyon olmasının üçüncü faydasına götürüyor: Ustalık kazanmaya giden yolun hiç bitmemesi temel tasarım değerlerimizden biridir. Üzerinde ustalaşacak bu kadar çok şampiyon olması, LoL’ün ustalık eğrisinin gerçekten sonsuz kalmasına yardımcı oluyor. Bir şeyde git gide daha iyi olduğunu görmek tatmin edicidir; ayrıca yeni bir şampiyonu öğrenirken ustalık merdiveninin basamaklarını çıkmak başlangıçta kolaydır. İlk birkaç karşılaşmanın ardından performansının neredeyse hemen arttığını göreceksin. Yasuo ile artık daha yukarısına çıkamayacağın bir noktaya gelsen bile, belki de ona biraz benzeyen Riven ya da Ekko gibi şampiyonlarda hızlı bir gelişim gösterebilirsin.

 

Çeşitlilik oyunculara ne sağlıyor?

Çeşitliliğin oyuncular açısından önemli olmasının birkaç farklı (ve ciddi) sebebi var. Daha önce de söylediğim gibi, birçoğunuzun oynadığı favori şampiyonlar bulunuyor ve favori şampiyonunuzun mantıklı bir seçenekmiş gibi görünmediği zamanlar çok can sıkıcı olabiliyor. Tek seçeneğiniz favori şampiyonunuzu bırakıp başka bir şampiyon seçmek olduğunda, bir şampiyonda daha iyi olmak için harcadığınız onca zaman da boşaymış gibi gelebiliyor. Yukarıda bahsettiğim gibi, dikkatinizi başka bir şampiyon üzerinde yoğunlaştırmak eğlenceli olabilir; fakat bunu isteyerek yapmanız, buna zorlanmanızdan her zaman daha iyidir.

Eğer LoL’de 133 şampiyon olduğunu iddia edersek, insanlar da bütün bu şampiyonların seçilebilir olmalarını bekleyecektir. Bir sistemin en iyi şekilde çalışmaması sanırım biz oyuncuları büyük ölçüde rahatsız ediyor. Sanki bir eğlence parkına gitmişsiniz de oyuncakların yarısı kapalıymış gibi. Belki yine de iyi vakit geçirmeyi başarabilirsiniz; ancak vaat edilen deneyimi yaşayamamış olduğunuza dair bir şüphe içinizi kemirerek oyunun diğer bölümleri üzerine olan tecrübenizi de etkileyebilir. Sanırım deneyimli LoL oyuncularının, eğitim deneyimimizden aslında onları etkilemediği hâlde memnun olmaması da bu sebepten ötürü. Bu da kötü hissettiriyor.

Son olarak espora dönersek, favori şampiyonlarınızdan birinin profesyonel bir oyuncu tarafından seçildiğini görmek heyecan vericidir; fakat mesela profesyoneller SG taşıyıcı olarak sadece Jhin, Cait, Ashe ve Ez’i oynuyorsa bu hayal kırıklığına sebep olabilir.

 

Çeşitliliğe engel olan nedenler

Madem birçok şampiyonun oynanıyor olması hem bizim hem de sizin için bu kadar önemli o zaman bizi durduran şey ne? Neden çeşitlilik her zaman yüzde yüze yakın değil? Kısaca açıklamak gerekirse, bu çok zor bir iş.

İlk olarak, bir sürü şampiyonumuz var. Tümüne odaklanmak çok büyük zaman gerektirecektir. Dengenin karmaşık bir matematik denklemi olduğunu varsayarsak; şampiyonları eklerken, şampiyonları güncellerken ve onları çevreleyen oyun sistemlerini değiştirirken denklemimize sürekli olarak daha fazla değişken eklediğimizi düşünelim.

Ayrıca birçok Riotçu’nun yeni şampiyonları oluşturmak, eski şampiyonları güncellemek, oyunun temelinde yatan kuralları geliştirmek ve bunlara ek olarak karşılaşma eşleştirmeleri, dönüşümlü oyun modları, yeni kostümler, daha iyi kulüpler, yeni istemci ve birçok diğer şey üzerinde çalıştığını belirtmekte fayda var. Başka bir deyişle şampiyon çeşitliliği önemli olsa da, bazı diğer şeyler de en az o kadar önemli ve bu yüzden kaynaklarımızın büyük bir bölümünü çeşitlilik sorununu çözmeye ayıramıyoruz.

LoL için izlediğimiz dengeleme felsefesi, temelde tek bir kuralı takip ediyor ve şampiyon dengelemesi sırasında profesyonel oyunculardan yeni başlayan oyunculara kadar herkesi göz önünde bulunduruyor. Bu mesela üçlük çizgisinin yerinin değişiklik gösterebildiği basketboldan ya da profesyonellerin değişik vuruş alanları kullandığı golften farklıdır. Bu felsefe karışık problemlere neden olabilir. Bir tasarımcı normal oyunlarda oynanması için bir şampiyonu güçlendirmek isterse bunu bir %100 seçim / yasaklama canavarı oluşturmadan yapamaz. Aynı şekilde bir şampiyonu profesyoneller için dengelemek isterse, bu şampiyonun normal oyunlarda oynanmasını etkilemeden bunu başaramaz. Yine de doğru felsefenin bu olduğunu düşünüyoruz: Yetenek ve eşyaların aynı şekilde çalıştığını bildiklerinden LoL oyuncuları esporu takip edebiliyor ve profesyonel oyuncuların ne şekilde oynadığını görmek kendi oyunlarımızda daha iyi olabilmeye çalışmak için bize bir ilham kaynağı oluyor. Fakat bu da dengelemeyi daha zor bir hâle getiriyor (bu arada farklı yetenek aşamaları için şampiyonları ayrı ayrı dengelenmesinin işi kolaylaştırdığına inanmıyorum. Gümüş Gnar’ı dengelerken profesyonel Gnar’ı düşünmeye gerek yok; fakat yine de diğer bütün aşamalardaki Gnarları dengelemek gerekiyor).

Profesyonellerin LoL’ü konusundan devam edersek, profesyonel deneyim çoğumuzun LoL oynama şeklinden bir hayli farklı. Profesyoneller genellikle takım sinerjisi yüksek şampiyonları seçerler, oysa birçoğumuzun tek başına taşıma potansiyeli olan şampiyonlara güvenmesi gerekir; çünkü tekli sırada uyumlu bir takım oluşturacağına güvenemeyebiliriz (ancak bence yeni Esnek sırayı deneyin ve takım oluşturmanın da stratejiler arasında olduğu bir rekabetçi deneyim yaşayıp yaşayamadığınızı keşfedin). Profesyoneller ile profesyonel olmayanlar arasındaki bu fark belirli şampiyonların (Elise, Orianna ve Rumble gibi) normal derecelide çok daha az oynanmasına; ancak profesyonel sahnede sıklıkla görülmesine sebep olabiliyor. Profesyonellerin ayrıca çok yoğun takvimleri bulunuyor. Pek oynanmayan bir şampiyonda ustalaşmak için zaman harcamayıp, sonunda bu şampiyonun işe yaramayacağı görüldüğünde büyük bir zaman kaybı olabilir. Eğer “yeterince iyi” bir şampiyon bulurlarsa, eski şampiyonlarını aldatmak yerine bu şampiyonla sadece antrenman maçları ve pratik yapmaları muhtemelen daha etkili olacaktır. Fakat yine de zaman zaman destek MF gibi çılgın seçimler yapılması insanı epey heyecanlandırıyor.

En önemlisi, çeşitliliğin bol olduğu bir oyun yerine sağlıklı ve eğlenceli bir oyun elde etmeyi tercih etmemiz. Sırf oynanma oranını arttırmak için inanılmaz sinir bozucu şampiyonları güçlendirmek, oyuncu deneyimini aklında bulundurması gereken geliştiriciler için çok sorumsuz bir hareket olurdu. Bunun biraz “hedefleri tutturmak” gibi kötü bir hissiyatı var. Öte yandan, yapılması gereken şey bu şampiyonları güçsüz bırakmaktansa sinir bozucu yanları üzerinde yoğunlaşmaktır. Bu yüzden tabii ki hedeflerimize ulaşmak için çeşitlilikten vazgeçmemiz gereken durumlar olacaktır. Örneğin, koridor değiştirme stratejisini azaltmak için profesyonel sezonun sonlarına doğru kulelerde değişiklikler yaptık. Bu değişikliğin çeşitliliğe zarar vereceğini ve bazı şampiyonları profesyonel oyunlara geri getirmek için geriye hiç yama kalmadığını biliyorduk. Fakat yine de bu değişikliğin Dünya Şampiyonası’nın izlenme tecrübesini iyi yönde etkilemesini beklediğimizden denemeye değer olduğunu hissettik (ki bana sorarsanız kesinlikle değdi).

Son olarak, oyuncuların hatta profesyonellerin bile oynayacakları şampiyonları seçerken göz önüne aldıkları birçok sebep var. Burada şampiyonların güçleri kesinlikle bir etmen; ancak mekaniklerinin eğlenceli olması, ücretsiz rotasyonda olması, görselleri, hikâyeleri, diğer şampiyonlarla ilişkileri ve yapılan değişiklikler de (takım sinerjisi, hangi şampiyona karşı güçlü olduğu ya da eşya, kabiliyet değişimleri) çok önemli.

 

İyi bir çeşitlilik neye benzer?

Sonuçta biz de Dünya Şampiyonası’nda bütün şampiyonların kendilerine yer bulabilmelerini sağlamaya çalışmıyoruz. Final karşılaşmasında beş maç görecek kadar şanslı olsak da, hâlâ üzerinde konuşulan tek şey saldırı gücü taşıyıcıları Ruler ve Bang. Gerçekçi olursak, kaç tane farklı nişancı şampiyon son maça kalmış beş maçlık seride görülebilir? Buna bütün profesyonel saldırı gücü taşıyıcılarını eklesek bile nişancıların tamamının gözükmesi pek de mümkün değil. Herkes gibi profesyonellerin de favori şampiyonları var ve bu iyi bir şey olmasının yanında espor için de faydalı.

Eşit oynanma oranları hedeflerimiz arasında değil. Oyuncular Jinx ve Ahri’yi sadece kazanma oranları yüzünden oynamıyor. Her ne kadar bir güncellemeye ihtiyaç duysa da, Urgot muhtemelen her zaman az oynanan bir şampiyonumuz olarak kalacak. Ancak dışarıda bir yerlerde Urgot oynamaya bayılan oyuncular olduğu sürece bununla bir sorunumuz yok.

Burada ulaşılması gereken kesin bir sayı var mı bilmiyorum. Belki Dünya Şampiyonası’nda görülme oranı %40 yerine %60 olmalıdır. Ya da %80. Bunu sağlamanın bir kısmı bizim büyük güncellemeler yapmamızı gerektiriyor. Garen’in yüksek liglerde oynandığını ya da düşük liglerde Azir ya da Kalista gibi şampiyonları tam potansiyellerinde oynandığını görmeden önce, birçok şampiyonun başlangıç seviyesindeki zorluğunu arttırıp, potansiyel güçlerini aşağı çekeceğiz. Espora ve diğer oyunlara yardımı dokunacağını düşündüğümüz bir fikrimiz de her takıma 10 yasaklama hakkı verilmesi ve yasaklamaların iki turda tamamlanması. Bu yasaklama değişikliklerinin, çan eğrisinin uçlarını kırpmak konusunda oyunculara yardımı dokunacağını düşünüyoruz. Bu sayede S aşamasındaki şampiyonlara daha az rastlanırken, A ve B aşamalarındaki şampiyonları umarız oyunlarda daha sık göreceğiz. Bunun için henüz bir zaman aralığı belirlemiş olmasak da daha fazla yasaklama hakkı, üzerinde çalıştığımız bir konu .

Bu tür konuların fazlasıyla felsefi olduğunun farkındayım. Profesyonel oyunları Bronz oyunlardan farklı bir şekilde dengelemenin veya dengeleme yaparken Bronz’u tamamen hiçe saymanın bazılarınız için çok mantıklı göründüğünü biliyorum. Ancak bunun yerine Şampiyon seçiminde daha güçlü karşı seçimlerimiz olabilir ya da az seçilen şampiyonlarımızı daha seçilebilir bir hâle getirerek oyunlarda daha çok boy göstermelerini sağlayabiliriz. Hedeflerimiz konusunda benimle aynı fikirde olmayabilirsiniz; dediğim gibi bu daha çok felsefi bir konu. Fakat en azından şimdi onları daha iyi anlayarak bize bu hedeflere ulaşmamızda yardımcı olabilirsiniz.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!