Oyun Dünyası OYUNDER Toplantısında Buluştu

Oyun Ekosistemi İstanbul’da buluştu

Oyun Sektörünün 400 paydaşı İstanbul’daki gerçekleşen dev buluşmada bir araya geldi

Oyun geliştiriciler, yayıncıları, donanım üreticileri, servis sağlayıcıları ve üniversiteler ile e-spor ekosisteminin paydaşları Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) tarafından global girişimcilik haftası faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen ve artık oyun sektörünün buluştuğu geleneksel bir organizasyona dönüşen “O da geliyor!” adlı etkinlikte buluştu. Etkinlik kapsamında bir yandan oyun girişimlerinin çalışmaları ve girişimleri tanıtılırken, diğer yandan firma yöneticileri bilgi alışverişinde bulundu.

Sektörün istihdam potansiyeli yüksek

Oyunder Başkanı Tansu Kendirli sektörün nitelikli iş gücüne yönelik büyük bir istihdam sağlama potansiyeli olduğunu belirterek “Şu an için ekosistemdeki oyun şirketleri kamu desteklerinden faydalanma oranı maalesef istenen seviyede değil, bu seviyenin yüzde 25 – 30 civarında iyileşme potansiyeli olduğunu görüyoruz” dedi. Kendirli ayrıca oyun sektöründe istihdamın yarattığı katma değerle kıyaslandığında ne kadar yüksek olduğunun artık inkar edilemeyecek biçimde görüldüğünü ifade etti.

Mobil pazarı büyüyor

Tansun Kendirli sektörü büyütmeye yönelik stratejilerin doğru kurgulanması gerektiğini ve Türkiye’de geliştiricilerin yüzde 80’lik bir oranda mobil oyun alanına angaje olduğunu aktardı ve şöyle devam etti:

“Bu konsol ve PC tarafında geliştirilen oyunların süresi ve bütçesi dikkate alındığında anlaşılır bir durum. Mobil Oyun pazarı hızlı büyüyen bir pazar olduğundan bu noktaya yoğunlaşıyor olunmasında bir problem olduğunu söyleyemeyiz. Ancak diğer pazarlarda da alınabilecek çok yol var. Yatırımcıların ve özel sektöründe doğru projelerle bu ekosisteme entegre edilmeleri ilham verici sonuçların sayısının logaritmik biçimde artmasını sağlayacak.”

İnsan kaynağı gelişiyor ama yeterli mi?

Tansu Kendirli değerlendirmesinde mobil platformlara yönelik projeler geliştiren stüdyolar ve geliştiricilerin insan kaynağı sıkıntısı çektiğine değindi. Bu çerçevede oyun sektörüne yeni iş gücünün kazandırılmasının önünü açacak her programın içeriği iyi kurgulanmış olması kaydı ile desteklenmesi son derece önemli olduğunun altını çizen Kendirli “Oyunder’in bu noktada bir stratejisi sağlayabileceği katkısı var. Hatta kurulduğu günden bu yana bu noktada düşünüyor, çalışıyor, araştırıyor. Tansu Kendirli bu noktada sözlerine devam ediyor ve ekliyor. “Hızımız kendimize koyduğumuz hedeflerle uyumlu değil ve ivmenin artmasına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

6 girişim sahne aldı

Windin adlı projeleri ile bu yaz aylarında Appstore tarafından global düzeyde tanıtılan “feature” edilen No-pact Oyun Stüdyosunun sahibi Cem Buğra sahneden projeleri oyun sektörüne tanıttı.

Üniversiteli oyun tutkunları tarafından kurulan ve kısa sürede ilgi çeken GameHUB servisi sahnedeydi. Bulut servisi üzerinden oyunculara oyun oynama deneyimi yaşatarak donanıma bağlı sorunları en aza indirmeyi planlayan GameHUB ilgi çekti.

Ünlü Sinema Oyuncusu Fikret Kuşkan’ın ilk kez bir oyun karakterini canlandırdığı ve senaryosu Ahmet Ümit’in tarafından yazılan Recontact 2 Eye’s of the Sky oyunu da bu çerçevede sektörün ulaştığı yeni anlayışı ve sektörler arasında kurulabilecek işbirliğinin sınırları göstermek adına projenin mimarı Eray Dinç tarafından tanıtıldı.

Atom Games tarafından geliştirilen ve şehzadelikten padişahlığa giden zorlu yolculuğu tecrübe edildiği MMO tabanlı bir strateji oyunu Son Kale’de ilgi çeken projeler arasındaydı. Cultic Games ilgi çeken projeleri Stygian ile sahnedeydi.

50 milyon kullanıcı hedefi mümkün

OYUNDER Başkanı Tansu Kendirli, dernek üyesi ekiplerin başarıları ile gurur duyduklarını belirterek, “Bu paylaşımcı olmak, bir arada olmak ve öyle kalmak bizleri daha güçlü kılıyor. İzmir’de Türkiye’nin dışına taşan başarısı ile Online Kafatopu oyunu buna harika bir örnek 30 kişilik bir ekiple Real Madrid hatta Chelsea kulübünden teklif alan bir oyunu dünyaya armağan ettiler. Şimdi ikincisi ile 100-150 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedeflemeleri kesinlikle abartılı değil. İzmo Bilişim ve Masomo Oyun stüdyosu bu alanda başarının lokal koşulları en iyi şekilde değerlendirmekten geçtiğini ispat eden harika bir örnek. İbrahim Akman ve ekibi ne kadar tebrik edilse yeridir. “ diye sözlerini sürdürdü.

Gecede sahne renklendi

Ünlü spor spikeri ve yorumcusu Sabri Ugan’ın FIFA 2018 Mini El-Clasico maçını anlattığı gecede yine Just Dance adlı oyunda kazandığı Dünya Şampiyonluğu dikkatleri üzerine çeken Umutcan Tütüncü’ de gösterisi ile konuklara eğlenceli anlar yaşattı. Konuklar kendisi ile birlikte sahneye aldı ve onlarla birlikte yarıştı.

Etkinlikler devam edecek

Tansu Kendirli derneğin etkinliklerinin devam edeceğini, hatta katılımcı sayısının her geçen gün artacağına inandığını ve “O da geliyor!” sadece sektörü buluşturan bir etkinlik değil aynı zamanda yeni insanların sektörü tanımasını sağlayan geleneksel bir organizasyona dönüşeceğine inandığını söyledi. Artık kamu kurumlarının temsilcilerini de ağırladıklarını belirten Kendirli, konuşmak, tanışmak ve birlikte çalışmak daha güzel bir geleceği birlikte kurabilmenin ilk anahtarı olduğunu sözlerine ekledi.

“Legends Never Die” Şarkısı Nasıl Yapıldı?

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!