Strife

MOBA, MOBA ve yine MOBA. Son zamanların en çok tercih edilen oyun türlerinden biri olan MOBA türünde oyunlar türemeye devam ediyor. MOBA türündeki oyunlar birbirlerine ne kadar çok benzese de kendilerini diğerlerinden ayırt eden birçok özellikleri var.

Strife’ın kendini türlerinden ayıran özelliği ise eşya craft edilebilme özelliğidir. Evet yanlış duymadınız, bir MOBA oyununda eşya craft edebilmekten söz ediyoruz. Peki size bir MOBA’da ilginç gelebilecek başka bir şeyi söyleyelim mi? Bu oyunda bir Pet sahibi de olabiliyorsunuz. Strife yapı ve oynanış itibariyle türlerinden pek farkı olmasa da eşya craft edilebilme özelliği ve pet alabilme özelliği aradaki tüm farkı açıyor diyebiliriz.

Oyun şu an kapalı betada ve oyuncuların öneri, tavsiyeleriyle daha da gelişmekte. Kapalı betada olmasına rağmen sunucuları ve oyun akışı gerçekten muazzam denebilir. Şu ana kadar herhangi lag ve delay sorunu yaşandığını görmedim açıkçası.

Kısaca oyunu anlatmaya geçelim.

strife-2[1]

 

 

Çoğu MOBA’da olduğu gibi Strife’ta da 3 koridor bulunuyor. Üst, Orta ve Alt koridorlar. Sukiastçi, destek, tank, büyücü ve savaşçı kahramanlar bulunmakta. Şu an itibariyle oyunda 12 kahraman bulunmakta. Oyunu türlerinden ayıran bir diğer özelliği ise koridorlardaki oynanış biçimi.

mobaHarita avantajından dolayı oyunun normal metasında oyuncular 2 Üst koridor 2 Orta koridor ve 1 Alt koridor olarak yerlerini alıyor. Her takımın kendi alanlarında 3 jeneratör bulunmakta. Her bir jeneratörü de bir kule korumaktadır. Jeneratörler yok edildiğinde ana kulenizin savunma mekanizmalarından biri patlıyor ve daha güçsüz hale geliyor. Eğer 3 jeneratör yok edilirse ana kuleniz rakip takım minyonlarına ve oyuncularına çok az hasar veriyor.

Jeneratörleri korumak oyunun en önemli noktalarından biri oluyor bu durumda. Fakat eğer oyunda eğer geri duruma düştüyseniz bu jeneratör koruma işi sizin için hiçte kolay olmayacaktır.

Öncelikle biraz Pet’lerden bahsedelim;

Petleriniz oyun esnasında size yardım edecek olan dostlarınızdır. Petlere genellikle MMORPG oyunlardan aşinayız fakat bir MOBA da görmek hayli komik ve eğlenceli bir durum oluşturuyor. Oyunda birçok farklı pet bulunmakta.

pet

 

Oyuna ilk başladığınızda Öğretim aşamasından sonra size ilk olarak ücretsiz bir pet seçimi sunuluyor. Petlerinizin aktif ve pasif özellikleri bulunmakta. Örneğin Mystic petinin aktif özelliği mananızın bir kısmını direk olarak yenilemekte. Pasif özelliği ise bir yetenek atışı yaptığınız şampiyona saldırıp saf hasar vurmasıdır. Kendi karakterinizin seviyesi olduğu gibi petlerinizin de seviyesi vardır. Petler her seviye atladıklarında yeni özellikleri açılır, hasarları veya iyileştirmeleri artar. Birden çok pet satın alabilir, karakterinize en iyi uyum sağlayacak peti oyuna giriş esnasında seçebilirsiniz.

Craft özelliğinden bahsedelim. Eşya craft etme özelliği birkaç yama öncesinde çok daha geniş ve kapsamlıydı. Fakat oyunu daha casual hale getirmek amacıyla biraz kısıtlandırıldı diyebiliriz.

Örneğin oyun içerisinde Hem mana hem de saldırı hızı veren bir eşya mı istiyorsunuz. Fakat istediğiniz güzellikte bir eşya yok mu? Öyleyse kendiniz yapın. Oyun içerisinde bulunan ham eşyalardan istediğiniz gibi yeni bir eşya yapabilir veya varolan bir eşya üzerinde değişiklikler yapıp kendi istediğiniz hale getirebilirsiniz. Bir eşyanın verdiği mana yenilenmesi yerine ekstra can istiyorsanız, mana yenilenmesini çıkartıp kendi eşyanızı yapabiliyorsunuz.

craft

 

Üstteki görselde Can + Saldırı hızı veren bir eşya, Hasar ve Saldırı hızı olarak yeniden tasarlanmış bulunmakta. Yani bu eşyadaki canı gereksiz buluyor veya oyun tarzınıza göre düzenlemek istiyorsanız bu konuda özgürsünüz. Tabii ki bunun bir bedeli var.

Oyun sonlarında kazandığınız ödüller Seal ve Elixir olarak ikiye ayrılır. Seal yeni pet almanız için gereken para birimi diyelim. Elixir ise eşya craft edebilmeniz için gereken ücret.

Strife’da 2 adet boss bulunmakta. Üst koridora yakın olan bossu kestiğinizde tüm takım oyuncuları yüklü miktarda altın kazanıyor. Alt kampa yakın bossu kestiğinizde ise bir Troll’ü serbest bırakıyorsunuz ve Troll sizin lehinize seçeceğiniz bir koridordan yürümeye başlıyor. Çok yüksek hasar veren bu troll eğer bir kuleye veya jeneratöre yaklaşırsa 2 veya 3 yumrukta yıkabiliyor. O yüzden bu bossları korumanız veya rakip takımdan önce ele geçirmeniz büyük önem taşımakta.

Oyunun oynanış esnasında bir minyon kestiğinizde eğer yanınızda bir takım arkadaşınız varsa altın miktarı ikiye bölünüyor. Normalde bir minyon 60 gold verirken, siz ve takım arkadaşınız 30 gold alıyor. Başka takım arkadaşlarınız da yanınızdaysa altın miktarı daha fazla bölünmekte.

Bir de oyunda bir görev kısmı bulunmakta. Örneğin 1 haftalık göreviniz 10 oyun kazanmak. 10 oyun kazanırsanız bir ödül alıyorsunuz. Bu ödüller günlük, haftalık, aylık ve tüm zaman olarak değişebiliyor. Şimdilik sadece maç kazanma başına verilecek ödüller mevcut fakat ileride daha da güzel ödüller görebiliriz.

İyi oyunlar.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=LOKpKBDon9Q” fs=”1″]

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!