Tayvan'da nasıl esporcu yetişiyor?

Riot Games Türkiye ekibi “Tayvan’da nasıl oluyor da şampiyon yetişiyor?” sorusunun cevabını yanıtlamış. Sizleri bu makale ile başbaşa bırakıyoruz.

Tropik Tayvan adası, yüzölçümü olarak batı ve kuzeydeki komşularının yanında küçük kalıyor olabilir; fakat League of Legends 2. Sezon Dünya Şampiyonlarının memleketi olan “Silikon Ada” boyca küçük olsa da, bilgisayar oyunlarında tam bir ağır sıklet. Tayvan’ın kültürü ve tarihi pek çok türden çeşitli oyunlarda öne çıkan isimler yaratmak için ideal bir ortam oluşturuyor. League of Legends ise ülkenin adını duyurduğu oyunlar arasında en yenilerinden biri.

 

Dijital oyun parkı

Başkent Taipei’nin nüfusu 2010 sayımına göre 2.6 milyon. Bu, ada nüfusunun %10’undan fazlasına denk geliyor ve şehrin ülke kültürü üstündeki etkisi de bu oranda büyük oluyor. İnternet nüfuz oranı ise %74. Şehir sayısız elektronik devre ve dizüstü bilgisayar üreticisine ev sahipliği yapıyor; neredeyse her yerinde geniş bant kablosuz internet bağlantısı var ve Taipei ana metro istasyonunun duvarları, en yeni mobil oyunların reklamlarıyla süslü.

Mobil marketin bu kadar gelişmiş olması, Taipei sokaklarını Seul ve Tokyo’nunkilere benzetiyor. Ülkenin kuzey komşularına benzerliği bu kadarla da kalmıyor. Japonya’nın ülke üstünde, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana belirgin bir etkisi olmuş ve bu da kendini mutfak, mimari ve medya alanlarında halen gösteriyor. Taipei Merkez Metro İstasyonu, şehrin yeraltı alışveriş merkeziyle aynı kompleksi paylaşıyor. Girişte, her gün bir itiş kakışla koridorlara dolan insanlara siparişe özel hazırlanan nigiri suşi tepsileri satan bir fast-food suşi restoranı dikkat çekiyor.

Biraz daha aşağı inerseniz, kendinizi Tokyo’nun elektronik eşya ve oyun dükkânlarıyla ünlü Akihabara semtine ışınlanmış sanabilirsiniz. Yolun yarısında, yeşim biblolar ve ucuz sutyenler yerini, Destiny’ye ya da Dynasty Warriors serisinin en yeni oyununa ait afişlere bırakıyor. Pleksiglas vitrinler aniden Japon çizgi dizilerinin ve oyun serilerinin figürleriyle doluyor. En çok dikkat çeken merkez kısımda ise, en yeni konsol oyunlarını sergileyen devasa düz ekran televizyonlar ve kükreme gibi gürültüleriyle düzinelerce atari makinesi yer alıyor.

Tayvan’ın karmaşık, çok kültürlü tarihi ve hem Doğu hem Batı kültürlerinin üstünde bıraktığı etki, ülkenin her yönüne sinmiş. Oyunların sunduğu kaçış ise, ne tezattır ki bu durumun görmezden gelinmesini imkânsız kılıyor. Ağırlıklı olarak Japon çizgi dizilerine, çizgi romanlarına ve oyunlarına takıntı derecesinde ilgi duymak anlamına gelen otaku kültürü, oyun severler tarafından Tayvan’a da getirilmiş: Destiny ve Titanfall gibi ünlü oyunlar dünyanın her yerindeki kadar dikkat çekerken, Batı’da sadece kısıtlı bir kitlenin bildiği Idolmaster One For All gibi oyunlar da en az onlar kadar yer kaplıyor.

Tayvan’ın Bruce “Gamerbee” Hsiang gibi isimler çıkarmış atari/arcade oyunları ortamı, Japon müzik oyunlarının ağırlığını koymasıyla kesinlikle Batı’nınkinden çok Doğu’nunkini andırıyor. Ama bilgisayar oyunları, son birkaç yıldır tamamen Batı çıkışlı bir oyunun etkisi altında: League of Legends.

 

Evden okula, okuldan eve

Guang Hua Digital Plaza, Taipei Merkez İstasyonu’na hafif raylı sistemle iki durak uzakta. Yerden dikilitaş gibi yükselen bu dev binanın çevresine, ulusal otoyolun bir kısmını tutan sütunların dibine, daha küçük elektronik eşya dükkânları serpiştirilmiş. Oyunun mütevazı donanım gereksinimleri düşünüldüğünde, en hızlı League of Legends deneyimini sunma iddiasındaki ana kart ve hafıza çubuğu reklamları biraz komik kaçıyor, ama aynı zamanda adanın sıkı PC oyuncuları arasındaki etkisini de belli ediyor. Tayvan’da oyun sahnesinin kralı PC.

Machi E-Sports analisti Reazony, “İnternet kafelerde oynanabilen oyunlar diğer platformlara göre daha popüler, çünkü bir internet kafe kültürü var,” diye açıklıyor. “Bunu anlamak için, internet kafelerin neden Tayvanlılara ve diğer Doğu ülkelerine çekici geldiğini bilmek çok önemli.”

Konfiçyüs’ün belirlediği ve tüm Doğu’da yaygın olan çalışma ahlakı, komşularında olduğu kadar Tayvan’da da gözetiliyor. Rezony, “Çocukların okuldan sonra dershaneye gitmesi neredeyse mecburi; hele bu günlerde ana sınıfındaki çocuklar bile gitmek zorunda kalıyor,” diyor. Açılımı “personal computer” (kişisel bilgisayar) olan PC kısaltmasının anlamı da Tayvan’da biraz farklı; çoğu ailenin sadece bir tane “kişisel” bilgisayarı oluyor ve o da oturma odasında duruyor. Yani aileler, yaşı daha küçük olan oyuncuların ne oynadığını istedikleri gibi kontrol edebiliyorlar.

Bu nedenle, internet kafe kültürü bu kadar gelişmiş. İnternet kafeler hem aile baskısından kaçış, hem de arkadaşlarla beraber oynanabilecek oyunlara kısıtlamasız, ucuz erişim sağlıyor. Ama oyuncular büyüdükçe, köhne internet kafelerden kendi bilgisayarlarını almaya terfi ediyorlar. Taipei Snipers’ın ormancısı Mountain “Bence oran 7’ye 3; oyuncuların %70’i evden oynuyor,” diyor.

Güney Kore’nin benzer oyunlardaki baskınlığı ve Tayvan’ın da Sen gibi ünlü bir Starcraft 2 oyuncusu çıkarabilmesi, genellikle Doğu’nun internet kafe kültürüne atfediliyor. Ancak son zamanlarda, bölgenin oyuncu topluluğunun ileri gelenleri bu kültürün bölgenin zamana ayak uydurmasında tek başına yeterli olmayacağından endişeleniyor.

 

Zor bir kitle

Taipei Snipers’ın taşıyıcısı GodJJ’e, takımının eski destek oyuncusu ve kaptanı olan MiSTakE’in oynadığı bir LAN partisi olan WirForce hakkında soru geldiğinde, kayıtsızca “O ne?”, diye karşılık vermişti. Tayvan’da oyunculuğun tarihi ve kayıtları da son derece eksik. Snipers’ın üst koridor oyuncusu Zonda, “Tayvan’da eSpor, TPA şampiyonayı kazanınca başladı. Kazanmasalar bence Tayvan’da eSpor olmazdı,” diye belirtiyor görüşünü. Ama Zonda, bu konuda yanılıyor.

“Bizde OnGamers, Thinkpiece.gg, ggChronicle, Paravine gibi hem eSpor haberleri yayımlayan, hem de seyircileri eğiten sağlam siteler yok,” diye yakınıyor Reazony. “Bizde forumlarda kavga eden bir sürü Reddit kullanıcısı var.” Ülkenin göz dolduran başarılarına karşın, oyuncudan eSpor takipçisine dönüşenlerinin oranının dikkat çekecek kadar düşük olduğunu açıklıyor. LCS ortalama bir oyuncunun umurunda değil, hele OGN aboneliğine para ödemeye hiç yanaşmıyor. Üstüne üstlük, Kore’yle içinde bulundukları kültürel rekabet bu konuya bakışlarını olumsuz etkiliyor. Hele Çin konuya herhangi bir şekilde dahil olduğunda her konu, politik tartışmaya dönüşüyor. Bu durum sadece League of Legends’a da özgü değil.

“Tayvan takımları son iki yıldır uluslararası arenada ezilmeye başladığından beri oyuncu topluluğu kesinlikle soğudu, ama kültürümüz de bunda önemli rol oynuyor,” diye açıklıyor Reazony. “Bir Tayvanlı hangi alanda dünya şampiyonu olursa olsun medya hemen yaygaraya başlar, hükumet ‘Tayvan’ın gururu oldun’ diye açıklamalar yapar. Ama o heyecan geçtikten sonra, altyapı eksikliğinden yetenekler gelişemez.”

Oyuncu topluluğu kendi kendini yetiştirmeye çalışıyor, ama o da oldukça sallantılı bir durumda. “LoL Nova League (LNL), sekiz takımdan oluşan amatör bir lig. Aynı Garena Premier League (GPL) gibi burada da şampiyon olan takıma maddi ödüllerle destek olunuyor. Ancak LNL’nin altında kalan ortam oldukça dengesiz.”

Reazony, 3. Parti alternatifler olarak ESR ve 4Gamers’tan bahsediyor, ama bu ikisinin sponsorlara, Garena tarafından desteklenen liglerden çok daha bağımlı olduğunu da söylüyor.

Öte yandan; toplumsal sorunlara ve profesyonel oyunculuk alanının duraklama devresine girmiş olmasına rağmen, Reazony gelecekten umutlu: “Garena’nın büyük planları olduğunu öğrendim. Şimdi çok bir şey söyleyemeyeceğim, ama önümüzdeki yılı heyecanla bekliyorum. Her şey planlandığı gibi giderse, ortam çok büyük bir sıçrama yapacak.”

Uluslararası sahnenin ışıkları yine Tayvan’ın üstüne dönebilecek mi? Adanın yalıtılmış durumundan faydalanarak kendini geliştirme fırsatı bulan oyuncuların dünya klasmanında olduklarına şüphe yok. Gamerbee, Evo 2010’da ilk oynadığında izleyenleri, zayıf bulunan bir Street Fighter karakterini yeniden düşünmeye zorladı. Starcraft 2 oyuncusu Sen ise, Zerg açılış hamlelerini yenilemesi ve geliştirmesiyle ünlü. Taipei Assasins, “suıkastçı” anlamına gelen isimlerine yakışır şekilde, 2012’nin bütün gözde takımlarını gafil avladı. Adanın oyuncuları, kendi beklentilerini bile aşmayı alışkanlık haline getirmiş durumda. Bu da Tayvan’ı profesyonel oyun sahnesinin en dişli, en dinamik güçlerinden biri yapıyor.

Şimdi aşmaları gereken başlıca engel; bu ruhu, artan ve gitgide resmileşen rekâbetin karşısında kaybetmemek.

Kaynak: League of Legends Türkiye

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!